Milyen biztosításra van szükségem Németországban?

Az egyik 70-es évekbeli film azzal kezdődik, hogy a körmönfont biztosítási ügynök szerencsétlen kétkezi munkásra rásóz rengeteg felesleges biztosítási terméket, majd miután rájön a főhős, hogy ezekre igazából nincs is szüksége alig tudja felmondani őket. Az árösszehasonlító oldalak korában ilyen helyzetbe már nem kerülhetünk, de érdemes tudnunk, hogy milyen biztosítást is keresünk, hogy a megfelelő terméket tudjuk kiválasztani.

Haftpflichtversicherung – felelősségbiztosítás

A legelső biztosítás, amit Németországba költözés után megkötnék, az az ún. Haftpflichtversicherung vagy felelősségbiztosítás. Magyarországon ennek a biztosításnak nincs nagy múltja, viszont a németeknél ez az első és legfontosabb biztosítás, ami nélkül nem szabad megkezdeni németországi életünket.

Nagyon gyorsan megtörténhet a baj, pl. a gyermek meghúzza a szomszéd új Audi A6-jának az oldalát és több évi adósságba kerülünk. Barátnőm eláztatta a szomszédot, mert a tusoló lefolyójában valamit rosszul csavart vissza takarítás közben. A gyakornokunk a bérelt lakásban főzés közben eltörte a főzőlapot, amit a tulajdonos be akart hajtani rajta. Kis dolgok, de rögtön sok pénzbe kerülhet, ha az embernek nincs biztosítása.

Egy 2 fős párnak a Haftpflichtversicherung költsége kb. 50-60 €/év. Ezt a havi 4-5 eurót igazán ki lehet bírni, mert ha szükségünk lesz rá, akkor gyorsan megtérül.

A megfelelő biztosítás kiválasztásához használhatjuk a Check24 árösszehasonlító oldalt. Itt javaslom az “Empfehlung der Stiftung Warentest beachten?” biztosításokra való szűrést, mivel ezzel a legfőbb káresemények is biztosításra kerülnek (pl. vízkár, bérleményben okozott károk, min. 10 millió eurós biztosított kárösszeg).

Hausratversicherung (Lakásbiztosítás)

Ezt a biztosítást is érdemes már a kiköltözéskor megkötni, mivel a lakásban, amit bérlünk bármikor keletkezhet kár. Ennek a biztosításnak a havi díja 2,5 – 3,5 €/hónap között alakul.

A Check24 oldalán a Hausratversicherung fülön lehet az ajánlatokat összehasonlítani. Ebben az esetben is javaslom kiválasztani a Stiftung Warentest empfiehlt: Voller Schutz bei grober Fahrlässigkeit kritériumot, mivel ebben az esetben olyan ajánlatokat fognak felsorolni, amik gondatlanságból bekövetkező káreseményekre is fizet a biztosító.

A biztosított lakás irányítószáma és pontos mérete alapján nagyon jó biztosításokat lehet találni a csak digitálisan dolgozó biztosítók között.

+1: Rechtsschutzversicherung: jogi védelem

Nem ez a legfontosabb biztosítás, egy idő után talán érdemes megkötni. Nagyon magas a havi díja a biztosításnak, viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy ha valamilyen jogi procedúrába keveredünk, akkor ez a biztosítás nagy mértékben tudja csökkenteni a terheinket.

+2: Hundehaftpflichtversicherung a négylábú házi kedvencnek

Ha van kutyánk, a nagyságától függetlenül érdemes egy Hundehaftpflichtversicherung-ot kötni rá. A Haftpflichtversicherung csak a macskák által okozott károkat téríti meg, ha a kutyánk okoz kárt, akkor az káreseménytől függően igen drága kiadás lehet. Sokan nem gondolnak rá, de ha közúti balesetet okoz négylábú barátunk, akkor az okozott kárért a teljes vagyonunkkal felelünk.

Kép forrása: “Designed by vectorjuice / Freepik”